Image00022_2Мисија и визија

Ми смо организациони тим, састављен од љубитеља спорта и рукомета на песку и већ неколико година уназад се трудимо да омогућимо одржавање Турнира у рукомету на песку. Поред тога, тежимо да развијемо код омладине позитиван однос према међукултурним разликама, побољшање међунационалних и међународних односа, као и стварање универзалног идентитета и припадности. Циљ нам је да развијемо и вреднујемо фер-плej, као и да повећамо сарадњу међу клубовима учесницима Турнира, али и да побољшамо међународни углед и положај Новог Сада, Војводине и Србије. Одржавањем ове, као и сличних спортских манифестација, афирмише се Нови Сад као град младих, спорта, толеранције и као град отвореног срца.

Основни циљеви пројекта:

  1. Реафирмација и популаризација рукомета на песку и рукомета у Новом Саду, Војводини и Србији,
  2. Повећање интереса за рукомет на песку и формирање нових клубова у Новом Саду, Војводини и Србији,
  3. Мотивисање омладине и стварање навике бављења спортом, склањање деце са улица и усађивање правог система животних вредности,
  4. Развијање толеранције и добрих међународних и међунационалних односа, подстицање на дружење и размењивање искуства,
  5. Упознавање учесника Турнира са културно-историјском традицијом и знаменитостима Новог Сада,
  6. Повећање значаја манифестације и броја учесника Турнира, из године у годину и
  7. Кандитатура за организовање Европског првенства у рукомету на песку.

Историја турнира на штранду

Иако је Рукомет на песку (Beach handball) већ деценијама уназад, веома популаран спорт у свету, у АП Војводини се званичне манифестације у овом спорту појављују тек 2004. године.

Рукометни турнир на песку “НС-КУП” први пут је одржан од 25.– 27.јуна 2004.године, у Новом Саду, на градском купалишту „Штранд“. Захваљујући великој жељи и вољи организатора, а уз подршку Покрајинског секретеријата за спорт и омладину, Ј.П. Градског зеленила, Рукометног савеза Војводине, Скупштине града Новог Сада и генералног спонзора „МБ Пиваре“; окупљено је 12 мушких екипа – учесника, и манифестација је успешно заживела.

 На Турниру су оствариле учешће следеће екипе (поредак):
1. Ветерани Нс
2. Мб-пиво
3. Девет Југовића
4. Чин,чин
5. Железничар Нс
6. Јарани-Бачки Јарак
7. Магдебург
8. Риплy
9. Новел
10. Нс спорт кафе
11. Славија Нс
12 . Ла Шонс Нс

У саставу екипа које су се такмичиле, учествовали су активни рукометаши, међу којима је било и бивших репрезентативаца наше земље, као што су: Тихомир Додер, Светислав Веркић, Рајко Продановић, браћа Радишић, Ћирковић Ђорђе, Јевтић Дарко, Влада Мандић, легенде “еџ-југословенског“ рукомета Ђурађ Трбојевић, Зоран Дејановић и многи други.

На свечаној додели признања, медаље и пехаре су уручили: Рајко Имброњев (бивши међународни рукометни судија), Драгослав Мутић (тренер, светских и олимпијских шампиона рукометне репрезентације Норвешке), Миша Томић (рукометни судија и члан председништва рукометног савеза Војводине) и Александар Богдановић (члан рукометног савеза Војводине).

Турнир је пропраћен од стране електронских медија: РТВ Делта, ТВ Панонија и ТВ Аполо, у виду репортажа, као и бројним чланцима и извештајима у спортској штампи: Спортски журнал, Дневник и сл.

Посећеност је надмашила очекивања, у тродневном турниру посета је била око 1500 људи, а најпосећенији је био последњи, финални дан турнира, где се чекао први званични шампион „НС-КУП“-а.